Hatha yoga

Yoga

Het woord yoga betekent letterlijk 'juk', zoals een juk dat twee emmers water in balans houdt. Een andere betekenis is 'verbinding', de verbinding tussen lichaam en geest. Zo brengt yoga evenwicht en helpt het je de balans te vinden in je leven.

Hatha yoga

Er zijn vele vormen van yoga. Mijn lessen zijn gebaseerd op de hatha yoga, waarbij uitgebalanceerde houdingen en bewegingen (asana’s), een bewuste adem en aandacht centraal staan. Anders dan bij sport hoeft er niet gepresteerd te worden en kan eenieder de oefeningen doen binnen zijn of haar mogelijkheden. Je gaat je eigen grenzen verkennen én respecteren. Door yoga leer je te luisteren naar je lichaam en bewuster te worden van je adem. Spanningen ga je herkennen en leren los te laten. Daarnaast heeft yoga invloed op je kracht, souplesse en concentratie. Het mooie aan yoga is dat je, met het lichaam als ingang, jezelf steeds beter gaat kennen en jezelf kunt ontwikkelen.

Hoe ziet een les eruit?

Binnen de lessen wordt aandacht besteed aan:

  • Bewegingen en houdingen om het lichaam te verkennen. In de les gaan we van krachtige, actieve bewegingen naar meer verstilde houdingen. Door met aandacht te volgen wat er in je lijf gebeurt, kun je het verschil gaan voelen tussen spanning en ontspanning.
  • Onze adem is de verbindende schakel tussen lichaam en geest. Wanneer je spanning ervaart, zal de adem onrustig worden of hoog in de borst voelbaar zijn. Ben je ontspannen dan zal ook de adem rustig zijn, kalm stromend in de buik. Je leert je adem te voelen en door gerichte oefeningen ruimte te geven.
  • Ontspanning komt op verschillende manieren aan bod: zowel tijdens en na de oefeningen als door gerichte ontspanningsoefeningen. De les wordt steeds afgesloten met een liggende ontspanning.

 

Door de staande, zittende en liggende oefeningen met volle aandacht uit te voeren, wordt je concentratie groter. Behalve lijfelijk ben je zo ook met je geest bezig. Er ontstaat kalmte in lichaam én denken. Je zult ervaren wat rust, stilte en ontspanning voor heilzame werking hebben op je dagelijkse, drukke bestaan.

Individuele Yoga

Soms kan het zinvoller zijn om individueel yogabegeleiding te krijgen, eventueel gecombineerd met ademtherapie. Dit kan zijn omdat je dat prettiger vindt. Soms past het beter dan een groepsles in gevallen van stress, lichamelijke klachten of gerichte vragen. Individuele begeleiding kan een sneller en doeltreffender resultaat geven.